A kutyatulajdonosok jelentős része gyermekként tekint kutyájára, megosztja vele ételét, megengedi, hogy nyalogassa az arcát. Sőt, egy amerikai felmérés szerint a gazdák 56%-a (a macskatartóknál ez 62%) rendszeresen együtt is alszik kedvencével. Ebben a nagyon fontos kérdésben sajnos nem végeztek közvéleménykutatást eddig hazánkban, de nálunk is hasonló lehet az arány.

Mint minden eldöntendő kérdésben, itt is két véleménytábor csap össze, és persze, ahogy lenni szokott, mindkettőnek igaza van...


A kutyával alvás előnyei

Az állatok közelsége, érintése megnyugtatóan hat az emberre. A szeretgetése és ölelgetése elősegíti, hogy gyorsabban ellazuljunk és elaludjunk. Az állatok odabújnak hozzánk, melegen tartanak bennünket, és ez nagyon otthonos, kellemes érzés tud lenni. A másik fontos előny a biztonságérzet, amit a közelségük biztosít. Sok egyedül élő ember nagyobb biztonságban érzi magát az éjszakai magányában, ha tudja, hogy kutyája érzékeny hallására és szaglására bármikor számíthat. Mivel a legkisebb nesz fölébreszti őt még a gazdája előtt, így ő az állat ösztöneiben és érzékszerveiben bízva nyugodtabban alszik el.


A háziállat és gazdája közötti kapocs az alvástér megosztásával csak még szorosabbá válik. A kutyák hozzá vannak szokva ahhoz, hogy testvéreikkel vagy anyjukkal együtt aludjanak. Számukra teljesen természetes dolog, hogy a gazdájukkal akarnak aludni, így fejezik ki az irántuk érzett szeretetüket és ragaszkodásukat.


Sokan szeretik azt a melegséget, társaságot és biztonságot, amelyet a kutyájuk nyújt elalváskor. A háziállatok is imádják ezt, és úgy fogják fel, mint egy újabb szoros köteléket a gazdájukkal.


A kutyával alvás hátrányai

Allergiát válthat ki a szőre és a piszok, amit az ágyba hord. Még a legtisztább állat is hullajtja szőrét; ha pedig kint jár, a kosz rátapad a tappancsára és bundájára, majd az ágyba is felviszi. A légúti- vagy bőrallergia gyakran jelentkezhet, amikor egy háziállattal alszunk együtt. 

Az előnyök között említett éber álom akár visszájára is fordulhat, ha a legkisebb neszre is felriad és ugatva minket is felkelt.

Ha a háziállat éjszaka szükségét érzi annak, hogy elvégezze a dolgát, az a gazdája álmát is megzavarhatja.

Ha a pihenőidőnket megosztjuk a kedvenceinkkel, az lehet lelkileg hasznos a számunkra, de számos egészségügyi kockázattal járhat” – vélekedik Bruno B. Chomel a Kaliforniai Egyetem kutatója és Ben Sun a kaliforniai Egészségügyi Szolgálat munkatársa.

Szerintük a kedvenceink számos kellemetlen és undorító élősködőnek lehetnek a gazdaállatai. A közhiedelemmel ellentétben, a kutyák és macskák szája nem steril. A többi ragadozóhoz hasonlóan számos baktérium található bennük, ezek különösen veszélyesek lehetnek a gyenge, vagy fejletlen immunrendszerrel rendelkező embereknél. A kutyákban gyakran megtalálhatók a különböző horgas-, és galandférgek, valamint egyéb véglények. Ezek az élősködők, vagy a petéik, sokszor megtalálhatók az állatok szőrén is. Mindent összeadva, azonban még így is ritka, hogy valaki az együttalvástól kapjon valamilyen fertőzést a kutyájától, de ahogy Chomel és Sun megállapítja, megtörténhet. Azt javasolják, hogy rendszeresen ápoljuk és hordjuk állatorvoshoz kedvenceinket, valamint ügyeljünk arra, hogy minden szükséges oltást megkapjanak. Mivel a gyerekekre nagyobb kockázatot jelenthet az ilyen együttlét, ezért a kisgyerekeknél és azoknál, akiknél az immunrendszer rendellenességei állnak fent, lehetőleg kerüljük az együttalvást.


Ágyunk megosztásának tehát megvannak az előnyei és hátrányai; ezért mindenkinek saját magának kell mérlegelnie és döntenie, mi az a megoldás, amelyik mindenki számára megfelel.


Nálatok mi a helyzet?:)