A BKV utazási feltételeit böngészve egyértelművé vált számomra, hogy ez a a kínzó kérdés is a világ számtalan, gyors megoldásra váró problémái közé tartozik.

Sok racionális feltétel van ugyanis itt: http://www.bkv.hu/en/utazasi_feltetelek/utazasi_feltetelek, így pl.

  • Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával és kérésre azt a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia. OK.

  • A kutya zárt szállítóeszköz (mert ebben is lehet, ha nem haladja meg egy kézipoggyász méretét) nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve szállítható. OK.

  • A kutya utaztatásának viteldíja azonos az adott távolságra érvényes teljes árú menetdíj árával, a hév vonalain a vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy a vonal teljes hosszára érvényes. Kutyaszállításra 24 órás jegy, 72 órás jegy és hetijegy is használható. OK.

  • A rendőrségi szolgálati kutya és a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutya (mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő és vakvezető kutya) utaztatása díjtalan. OK.

  • Kutya csak a járművek peronján szállítható, egy utas pedig csak egy kutyát szállíthat. Ennek figyelembe vételével (ha több utas is szállít kutyát) egy járművön (kocsinként) több kutya is szállítható, de perononként legfeljebb egy. Öööö...talán OK.

  • A kutya részére teljes árú havibérlet váltható. OK.

De emelje fel a kezét, aki pontosan tudja, hogyan kell használni a kutyás havibérletet! Most néztem utána és igencsak meglepődtem – pontosan ezen:

– “A bérletszelvényt általános bérletigazolványban kell használni, az arckép helyén "EB" felirattal, az általános bérletekre vonatkozó szabályok szerint.”

Szeretem ezeket a hivatalos feliratokat. Amúgy miért nem inkább kutya? (Szerintem a BKV, MÁV, VOLÁN szentháromságán kívül senki nem nevezi a kutyákat ebnek; na jó, még az önkormányzatok.)

És ha már itt tartunk, miért ne lehetne a kutyánknak is arcképes, de legalább névvel ellátott bérlete? Ez azért is kívánatos lenne tisztelt BKV, nehogy a kutyások visszaéljenek vele, és többen használják ugyanazt a bérletet.