Vannak netes fórumok, ahol ezt a topikot még 2003-ban nyitották és azóta folyamatosan erről megy a vita. Ez is mutatja, hogy örök kutyás téma ez, de leginkább a gazda nézeteitől, helyzetétől (ill. kutyáinak számától) függ, hogy melyik vonalat követi.

Nézzük, melyik csoport mit mond, melyek a tipikus érvek:

Tápos iskola:

A gazdák mindenféle marhaságot képesek adni szerencsétlen állatnak, pl. főtt ételeket, rizst, mindenféle gabonát, burgonyát stb. De a kutya nem tudja megemészteni a zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat stb. csak max. a húst. A főtt étel nem olyan jó, mivel az a hús, ami a kutyáknak igazán megfelelne, az drága. A csirkefej meg hasonlók, az pedig nem. Azonkívül nem tudjuk a helyes arányokat, azt ui. nagyon nehéz eltalálni. A kutyának nem kell ízesíteni az ennivalót. Ha tápot veszünk, abból sokkal kevesebbet kell adni, és már eleve nem kell azon gondolkodnunk, hogy melyek a helyes arányok,. Persze a jó tápokról beszélünk, mert a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható kész kutyatápok túlnyomó része tartalmazza egy átlagosnak mondható kutya ásványianyag-szükségletét.

Főtt ételes iskola:

Ha meg tudjuk oldani, hogy a kutyánknak elkészítsük a kaját, akkor ez a legjobb. Egy megfelelően összeállított házikoszt legyen benne akár nyers, akár főtt hús az ideális a kutyáknak, mert a tápok tele vannak mindenféle adalékanyagokkal, hormonokkal. A főtt étellel már jobb a helyzet, mint a nyers hússal, mert normálisabb fagyasztott húst már lehet kapni állateledelesnél megfizethető árban,

míg a nyers húsnál nagyon macerás a normális minőségű és megfizethető árú húsnak a beszerzése. Viszont ha nincs a közelben egy megbízható forrás, akkor bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek.

Nyers vonal:

A nyers hús, főleg a nyers csontos hús a tuti. Mivel a zöldségekkel és gyümölcsökkel a kutya emésztőrendszere az égvilágon semmit sem tud kezdeni, így azok emésztetlenül távoznak, s csak feleslegesen terhelik a szervezetét. Sok kutyatulajdonos abba a hibába esik, hogy azzal érvel, hogy a kutya jóízűen elfogyasztja az ételt. És ha megeszi, akkor jó is,de ez tévedés. Semmiféle főtt étel nem jó a kutyának, és a csontos nyers húson kívül minden más árt

És végül mit mondanak a kompromisszumkészek?

Egyik fajta etetéssel sincsen baj, csak ésszel kell megválogatni, hogy mit és mennyit kapjon a kutya. A kutya a macskával ellentétben nem kötelezően húsevő, hanem funkcionális mindenevő. Vagyis a zöldségeket és tésztát is meg tudja enni, sőt kell is neki a rosttartalom, de csak hússal etetve problémái lesznek. Mindegyik lehet jó bizonyos korlátok között: ha valakinek van kedve-ideje főzni és változatosan meg tud mindent csinálni, akkor teljesen jó a házi főtt kaja, de ha nincs erre energiája akkor is teljesértékűek a tápok, vagyis minden szükségletet fedeznek – persze a jó minőségűek.