Bármennyire hihetetlennek tűnik, de még egy ártatlan kutyasétáltatás közben is meg tudunk sérülni. A brit Conquest Kórház korábbi baleseti adatai szerint két hónap alatt összesen 37 olyan csonttöréses balesetet jelentettek nekik, amikor valaki kutyasétáltatás közben szenvedett balesetet.

Műtétre 16 esetben volt szükség. Őket többnyire a négylábú barátjuk rántotta el, vagy megbotlottak a séta során, de az is gyakori oknak számított, hogy az eb szemberohanva felborította a gazdáját. Kiderült, hogy a kutyák által okozott sérülések főként az idős emberek esetében jellemzőek. Közülük is főként a nők vannak nagyobb veszélyben, hiszen náluk magasabb a csontritkulás aránya is.

Sétáltatni azonban minden időben – fagyban, hóban, jeges szélben – is kell, bármennyire is ódzkodunk ettől időnként, hiszen minden kutyának alapvető szükséglete a napi séta; így a kertben lakónak is, nemcsak annak, amelyik lakásban él. Nem is beszélve arról, hogy a kutyatartás számos előnnyel jár: pl. csökkenti a depressziót, a vérnyomást, és segít az elhízás elleni küzdelemben.

Mire figyeljünk?

1. Tele gyomorral ne vigyük hosszabb sétára kedvencünket.

2. Vegyük figyelembe a kutyánk fajtáját és korát; teljesen más pl. egy kölyök és egy idősebb kutya mozgásigénye.

3. Használjunk pórázt, különösen forgalmas utak mellett.

4. Kutyaazonosító biléta mindenképpen legyen a nyakörvön.

5. Tanácsos szájkosarat is használni, olyan helyen főleg, ahol más kutyák és emberek is vannak.

6. Ilyen hidegben figyeljünk a kutyánk hőmérsékletére, ha szükséges, adjunk rá kabátot.

7. Legyen mindig ivóvíz egy palackban nálunk, ha hosszabb sétára megyünk.

8. Ugyan így ürülékszedő – inkább több – zacskó is, hogy semmilyen helyzet ne érjen bennünket váratlanul.

9. Érdemes biztonságos, átlátható területre vinni; elkerülve azt, hogy üvegdarabba, szögbe stb. lépjen; ill. valamitől megriadva úgy elszaladjon, hogy ne találjuk meg. (Bármennyire ódzkodunk különféle technikai csodáktól, azért időnként lehet funkciójuk, így pl. gyakori éjszakai sétáltatásoknál jól jöhet a foszforeszkáló nyakörv.)