Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Luxus kutyaházak

Előző posztunk a design jegyében készült kutyaházak közül mutatott be néhány tetszetős, vállalható és akár házilag is elkészíthető formációt.

Most viszont következzenek olyan kutyaházak, amelyek felépítése általában minimum egy építőbrigád csapatmunkáját és szakértelmét igényelné. Jól látszik, hogy a gazdik pénztárcájukat nem kímélve általában semmilyen engedményt nem tettek, hihetetlen perfekcionizmussal, a végsőkig kidolgozva vitték végig ötletüket...

Kőház saját virágoskerttel















Kutyaház medencével

Viktoriánus idill















Unortodox díszítéssel

















Hacienda


Japán stíl













Királynői kastély


Emeletes kilátó


























Légkondicionált nyaraló


















Az egyik kutyakastély belülről


0 Tovább

Dizájn kutyaházak

A szabadban tartott kutyának szüksége van saját, kényelmes házra (és lehetőleg egy körbekerített kennelre is), amely meleg vagy hűs, védelmet nyújt a széllel, hideggel, tűző nappal szemben, és ahol biztonságban érzi magát. Ha a felsoroltak mellett még dizájnos is, az már csak hab a tortán.

Nagyon sokféle megoldás van, egy biztos: mindentudó kutyaház nem létezik – ami az egyik kutyának jó, a másiknak nem. Ahogy mi is különböző szempontok alapján választunk lakást magunknak, úgy a kutyák kennel- és házigénye is eltérő. Összeszedtünk lényeges és praktikus szempontokat; ha elég ügyesek vagyunk, akár mi magunk is elkészíthetjük a kutyánk igényeire szabott megfelelő dizájn kutyaházat.

Méret
Nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása. Ha alapvető szem
pont a télen is meleg kutyaház, akkor ne készítsünk nagy házat a kutyánknak, ugyanis ha túl nagy a hely, nem tudja kifűteni a testhőmérsékletével. Akkor helyes a ház mérete, ha a kutya fejét lehajtva tud bemenni a házba és ott éppen hogy meg tud fordulni.

Anyag
Az ideális megoldás a természetes anyagú, fából készült kutyaház, jól szigetel és tartós. Akkor a legjobb, ha kettős falú. Egyetlen hátránya, hogy nagy a súlya, nehezen mozgatható. Érdemes olyat választanunk vagy készítenünk, amelyiknek a teteje levehető, így könnyebben tudjuk takarítani. A műanyag kutyaházak olcsóbbak és könnyebbek, jól mozgathatóak, viszont emiatt egy nagyobb szél akár fel is boríthatja őket. Szükség lehet hőszigetelésre is. A gyenge légáteresztésű hőszigetelő anyagokkal azonban vigyázzunk, mert a túlságosan levegőtlen helyen nem kap elég levegőt a kutyánk.

Alapzat
A kutyaházat ne közvetlenül a talajra állítsuk, legyen az alján deszka- vagy téglapadozat, hogy ne ázzon be alulról. Bélésként tegyünk bele pl. szalmazsákot vagy lószőr matracot. Kaphatók olyan speciális kopásálló szőnyegek is, amelyekben a kutya nem tud kárt tenni, és könnyen tisztíthatók. A szivacs nem ajánlott, mert könnyen átázik, ha a kutya vizesen ráfekszik. 

Tetőforma
A lapostetős házak tetejére szívesen fekszenek a kutyák, ezeket azonban csak fedett helyre érdemes tenni, mert nem folyik le róluk könnyen a csapadékvíz és gyorsabban beázhat, tönkremehet a kutyaház. Arra is ügyelnünk kell, hogy a tető ne az ajtónyílás felé lejtsen!
















Bejárat

Elkészíthetjük bárhová a kutyaházon, de az általánosan megszokottól eltérően sokan azt javasolják, hogy az ajtónyílás ne a rövidebb oldalon legyen, mert így a szél könnyen keresztülfúj az egész házon. Jobb a hosszabbik oldal egyik végében elhelyezett ajtó, így a ház belsejében szélvédett zug alakul ki. Téli időben szereljünk a kutyaház ajtajára függönyt. A szeles, huzatos fekhelyet még a hosszú szőrű kutyák sem szeretik.


Tájolás

Ahhoz, hogy kedvencünk szeresse otthonát, fontos a ház vagy kennel elhelyezése és tájolása is. A kutyaház legyen szélvédett helyen, és bejárati nyílása lehetőleg délre nézzen. Vegyük figyelembe, hogy a kutya szereti szemmel tartani a kertkaput és a ház ajtaját is, ezért úgy helyezzük el a házát, hogy ezekre jó rálátása legyen. Ha nem érzi jól magát a házában, nem fogja használni.

 

0 Tovább

Kutyák a Titanicon

A New York Herald éppen 100 éve, 1912. április 21-én tette közzé az alábbi történetet.

A hajón volt egy Rigel nevű nagy, fekete újfundlandi, az első tisztnek a kutyája. A katasztrófa után három órán át úszkált a jeges vízben, ott, ahol a Titanic elsüllyedt, a gazdáját keresve. Amikor az egyik mentőcsónak túlélőit a helyszínre siető Carpathia hajó nem vette észre, és a benne ülők annyira kimerültek és gyengék voltak, hogy már kiabálni sem tudtak segítségért, Rigel hangos ugatása segített rajtuk. Az ő hangja keltette fel ugyanis a kapitány figyelmét. Ha ő nincsen, a csónak utasai mind halottak lennének.

A történet bármilyen szép, nem igaz. Már abban az időben is versenyben voltak egymással az újságok a megrázó történetekkel. A legvalószínűbb magyarázat máig az, hogy egy érdekes főcímmel tálalt hírlapi kacsáról van szó. 

Azt viszont tudjuk, hogy valószínűleg 12 kutya volt a Titanic fedélzetén, amikor a hajót 1912. ápr. 14-én elérte a végzete. (Hogy pontosan hány, nem derül ki soha, mert nem vezettek nyilvántartást.) Nem volt szokatlan látvány akkoriban sem egy kis kutya a gazdája ölében egy tengeri körutazás alkalmával. Igy az első osztályú utasok a kutyáikat magukkal vihették a hajóútra. Bár néhány állat osztozott a kabinokon útitársként a gazdájával, de a legtöbb tulajdonos a hajó kenneljeiben tartotta a kutyáját, ezért őket inkább rakománynak tekintették és nem szerepeltették az utaslistán.

Minden nap a Titanic legénységének egy tagja elvitte sétálni a kutyákat. Az utazók számára ez elég látványos felvonulás lehetett, ami mindig feltűnést keltett.

A Titanicon tehát voltak kennelek, sőt egy kutyakiállítást is terveztek hétfőre, április 15-re a gazdák, ám ez már nem valósult meg.  Érdekes, de a hajó kapitányának, Smith kapitánynak is volt kutyája, Ben, (ld. a lenti képet), akit ajándékba kapott Guggenheimtől. A kutya azonban csak egyik napról a másikra maradt vele még az út előtt, majd hazavitte a lánya, így már nem volt a fedélzeten, amikor a hajó elindult.





















Ahogy a kétlábú utasok között, úgy a négylábú utasok között is voltak szerencsésebbek, de ők ezt egyszerűen a méreteiknek köszönhették, ez ugyanis alapvetően meghatározta az életbenmaradási esélyeket, ahogy az alábbi történetekből ez kiderül.

Kutyák, akik túlélték:

Két pomerániai és egy pekingi apró kutya: Lady (balra), a másik pomerániai (középen) és Szun Jat-szen (jobbra). 
Lady túlélte, mert gazdája, Margaret Hays egy takarót csomagolt neki és magával vitte a 7-es mentőcsónakba. Néhány ember azt hitte, egy babát cipel. Amikor kiderült, hogy kutya, néhányan szóvá tették, de gazdája megvédte, így sikeresen vele maradt.

Az ismeretlen nevű pomerániai a híres Rothchilds-hoz, a mágnáshoz tartozott. Rothschild nem élte túl a katasztrófát, ám felesége, Elizabeth Jane igen, és ő csempészte fel a kutyát is a 6-os mentőcsónakra. A mentést végző Carpathia legénysége először határozottan elutasította, hogy a kutyáját is felvegyék a fedélzetre, de Mrs. Rothschild addig nem tágított, amíg barátját is biztonságban nem tudta a hajón.

Szun Jat-szen, a pekingi, Henry S. Harper tulajdonában volt. A kutya velük volt mindig, a díszteremben is, mert nem akarták kennelben tartani. Amikor az evakuálás megkezdődött Harper és vele Szun Jat-szen nyugodtan a 3-as mentőcsónakba szállt. Amikor később kérdezték tőle, hogy tudott ilyen simán beszállni a kutyájával a mentőcsónakba, azt válaszolta: „Úgy tűnt, hogy sok a hely, és senki sem emelt kifogást.”

Kutyák, akik nem élték túl:

Egy tehetős utas, William Carter együtt utazott feleségével és két gyermekükkel. Carter biztosította a felesége ékszereit és egyéb tárgyaikat is, beleértve a Párizsban vásárolt 1912-es Renault személygépkocsijukat. Ezeken kívül két kutyájuk (az egyik egy spániel) is biztosítva volt.  A gyerekek könyörögtek a kutyákért, amikor kiürítették a hajót, de Carter ragaszkodott ahhoz, hogy mivel túl nagyok, maradjanak a kennelben. Mindkét kutya elpusztult, a biztosító fizetett.

             Az 50 éves Elizabeth Ann Isham a hajó evakuálásakor lement a kennelekhez és a kutyáját is magával akarta vinni. Amikor azt mondták neki, hogy ez lehetetlen, mert túl nagy, ő nem akarta elhagyni őt, ezért inkább kiszállt a mentőcsónakból. Néhány nappal később megtalálták egy nő testét a vízben, aki még mindig szorongatta imádott kutyáját. A szemtanúk, a legénység és a hajónapló is megerősítette: a holttest feltehetően Isham kisasszonyé a kutyájával együtt.

Az akkori hangulatot jól érzékelteti ez a korabeli rövid híradós film a Titanic tragédiájáról:

http://www.britishpathe.com/video/titanic-disaster-1/query/titanic+disaster

+ ez a túlélőkről:

http://www.britishpathe.com/video/titanic-disaster-2

1 Tovább

Kutyás fotók – Elliot Erwitt kiállítás a szomszédban

Kevés fotós gyakorolt nagyobb hatást ​​az amerikai vizuális kultúrára, mint a 84 éves Elliott Erwitt. Hamarosan (2012. június 14-től) a bécsi KunstHausban lesz látható „Az ember a kutyában” című tárlat a műveiből. Jellegzetes, összetéveszthetlen hangulatú képeket készített kutyákról; de sokoldalúságára jellemző, hogy fontos történelmi eseményeket is megörökített (pl. Nyikita Hruscsov és Richard Nixon moszkvai találkozóját), de ikonikus portréi is jócskán vannak, többek között róluk: Che Guevara, Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Jack Kerouac.

1928-ben született orosz szülők gyermeként Párizsban. Gyermekkorát Olaszországban töltötte, majd 1939-ben kivándoroltak az Egyesült Államokba. Itt tanulta a fotózás és a filmkészítés alapjait. 1948-ban New Yorkba költözött, majd később sokat utazott Olaszországban és Franciaországban. Katonai szolgálata alatt különböző fotózási feladatokat vállalt, miközben egysége Németországban és Franciaországban állomásozott.1953-ban csatlakozott Robert Capa meghívására a Magnum fotóügynökséghez. 

Mint dokumentum, és mint magazin fotós is nagyot alkotott. Érzékkel, szellemesen világítja meg a kis pillanatokban az életet. Rövid történetei szerelmesekről, háziállatokról és gyerekekről méltán váltak híressé az elmúlt 60 évben. Ezekből láthatsz hamarosan egy jó kis válogatást, ha átugrasz Bécsbe.


Kunsthaus Wien
1030 Bécs, Untere Weißgerberstraße 13.
http://www.kunsthauswien.com/en/exhibitions/upcoming 

0 Tovább

Dr. Csányi Vilmos új kutyát szeretne

Az etológus professzor nemrég a fészbuk oldalán osztotta meg kérését: 

"Tavaly eltávozott Jeromos kutyám, pumi - husky hibrid volt, egyesítve magában mindkét fajta előnyös tulajdonságait. Már nagyon hiányzik. Szeretnék egy hozzá hasonló kutyát. Keresek ezért egy fogamzásra alkalmas korú és állapotú pumi szukát, a nyár elejéig, akinek gazdája elfogadható térítés fejében vállalja, hogy a szukát fedeztessük és a kölyköket 7 hetes korukig neveli. A többi kölyköt is szerető gazdák várják! Aki segíteni tud, kérem írjon munkatársamnak!"

Ennyi volt a levél, sokan megosztottuk, de sokan fel is kapták erre a fejüket, majd egy váratlanul gyorsan terjedő vita sok mindent felszínre hozott a kérés kapcsán. Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni nevek nélkül a fészbukon ennek kapcsán megjelenő tanulságos véleményeket.

Menhelyesek, állatvédők, az ivartalanitas.hu aktivistái

Úgy gondolják, sok keverék kölyök vár szerető gazdára a menhelyeken. Állítják, ha Cs.V. igazi állatbarát lenne, nem akarna csináltatni kénye-kedvére keverék kölyköket, hogy hátha hasonló lesz, mint Jeromos. Aki felelős állattartó, eleve ivartalanítja a kutyáját, vagy legalábbis biztosítja, hogy ne szülessen alom. Csak a tenyésztőknek lenne szabad kutyautánpótlást biztosítani, akik rendelkeznek megfelelő szaktudással, genetikai ismeretekkel. Aki pedig csak pénzért, vagy saját önzőségéből akar kölyökkutyát csinálni, például azért, mert hasonlót akar, mint elpusztult kedvence, (ami már önmagában nézve is nevetséges, hiszen ebtenyésztő legyen a talpán aki meg tudja jósolni, hogy egy keverék kutyából mi lesz) az csak szaporító, semmi több és helytelen, amit tesz.

A Zöld Zebra egyik alapítója szerint a szaporítás szó ma már a legtöbb állatbarátból ezt a vehemenciát váltja ki. Úgy véli, ez talán érthető azoknál, akiknek évek óta másból sem áll éjjelük-nappaluk, mint menteni a sok halálra ítélt, feleslegesen megszületett kutyát-macskát, amelyek mind azért születtek meg, mert valaki nem látott ebben semmi kivetnivalót. Nehéz mindig higgadtnak maradni, ha már ezredjére kell ugyanazt elmondani és ugyanúgy nem értik meg. És közben tudod, hogy ugyanúgy sok ezer állat hal meg emiatt.

Témában elkötelezett újságíró, akinek családjában 3 sintértelepi és 2 utcáról befogadott kutya van

"Hozzám is eljutott Csányi Vilmos kérése, és én is továbbítottam.
Ugyanakkor meglepett, mert még az ugyanolyan fajtájú kutyák jelleme sem egyforma. Sok hasonlóság van, de óriási eltérések is, minden kutya más, jóllehet vannak fajtajellemzők. Ugyanakkor ha két, különböző fajtájú kutyát pároztatnak, akkor már beláthatatlanul sok variáció lehet, vagyis kb. 0 százalék az esélye annak, hogy egy második Jeromost kapjon, aki a barátja volt.
Szerintem alapvetően nem jó, ha az ember "ugyanazt a kutyát" keresi, és emiatt választja ugyanazt a fajtát/hasonló keveréket. Ez olyan, mintha az elvesztett gyereke után azt akarná, hogy az új is ugyanolyan legyen. Bár a kutyák – legalábbis a mi szemünkben – kevésbé bonyolultak, mint az ember, de attól még ott is ez a helyzet.
Abban ugyan nem vagyok biztos, hogy idős emberként kölyökkutyát kellene vállalnia, de ha a leírtak korrektek, és a többi kiskutyának is lenne gazdája, akkor nem látok óriási problémát.
A menhelyi örökbefogadás és a szaporítás kérdése. Jelenleg annyi kutya születik Mo.-n, hogy ezt nem tudják "felszívni" a kutyások. Ebből a szempontból +4 vagy +8 kiskutya nem sokat változtatna. Egy ilyen híres, megbecsült tudósember szerintem ezzel nem mutat jó példát, de ezért nem ítélném el. De tényleg annyi a gazdátlan kutya, csak a menhelyeken több tízezer, hogy én feltétlenül közülük választanék. Ahogy mondani szokták: egy kutya örökbefogadásával kettőt mentesz meg, mert egy nálad lesz jó helyen, egy pedig lehetőséget kap az életre a menhelyen megürülő hellyel. Én is az ivartalanítás mellett vagyok. Ugyan az “önző gén” elmélet ennek ellentmond, de azt hiszem, mivel a kutyák már társállatok, és érzelmi szintjük egy 2-3 éves gyerekének felel meg, erősebb érvek szólnak a “humánum” mellett. Mert nem tartom jónak, hogy felelőtlen szaporítással (ebbe beletartozik a gazda tudta nélküli légyott is) óriási mennyiségú kiskutyát szabadítanak a világra, így óriási mennyiségű fájdalmat is, mivel sokuk nagyon rossz helyre kerül, vagy sehova, és autók alatt, sintértelepeken végzik. És azért az emberfüggő kutyáknak a menhelyi élet sem boldog."

Etológus

"Ma már profi szervezetek dolgoznak hibridekkel. Labrador-golden, labrador-uszkár keverékek kedvelt segítő- és vakvezetőkutyák az USA-ban, Ny.-Európában. Magyarországon jelenleg a Kutyával az Emberért Alapítvány hat labrador-vizsla keveréket képez segítőkutyának, a NEO Segítőkutya Egyesület pedig labradoodle-t, labrador-uszkár keverékeket. Íme egyikük, Joya: http://segitokutya.net/2012/02/joya-adatlap/

Amúgy az ivartalanításnak én is híve vagyok, egyértelműen több az előnye, mint a hátránya. Ausztráliában például olyan komoly ivartalanítási programot vezettek be, hogy a magukat felelősnek valló tenyésztők már a kiskutyák néhány hetes korában kiválasztják, melyik lesz tenyészállat, a többit ivartalanítják, és úgy adják el. Sikerült is 10 év alatt 40%-kal csökkenteni a kóbor kutyák számát, és 60% felett tartani az ivartalanított kutyák arányát a teljes (!) populációban. A cél az, hogy csak annyi kiskutya szülessen, amennyi gazdára is talál. Ha valaki figyelmesen olvasta Csányi professzor felhívását, láthatta, hogy erre garanciát vállalt."

Dr. Csányi Vilmos válasza az első álláspont képviselőinek

"Azt gondolom kicsit másképpen látjuk a világot. Konrád Lorenz felesége kutyatenyésztő volt és német juhász - csau-csau hibirideket csinált, Lorenznek is mindig ilyen kutyája volt, és azt írja egyik könyvében, hogy ezek annyira hasonlítottak egymásra, hogy mindig azt gondolta, hogy ugyanaz a kutya jön mögötte, akárhanyadik is volt. Engem nemcsak érzelmi szempontból érdekel ez, hanem abból is, hogy a megfelelő genetikai módszert alkalmazva mennyi lesz a viselkedésbeli hasonlóság. A gének és a felnevelés hatásáról sokat beszélünk, de keveset tudunk, engedtessék meg nekem egy ilyen senkinek sem ártó kísérlet.

 Jó lenne megkülönböztetni a személyes és a tudományos viszonyodási pontokat. Nem gondolom, hogy mindenki erkölcstelen, aki új információt akar szerezni, és természetesen ahhoz is ragaszkodom, hogy az információszerzésnek korlátai legyenek.

Én úgy gondolom, mindenki szabadon dönthet arról, hogy milyen kutyát akar, ha aztán rendesen bánik vele. Ha csak kutya kell neki, természetesen vegyen egy menhelyből, ezzel még jót is tesz, de azt sem tudom elítélni aki mondjuk egy magyar vizslát szeretne és azt egy tenyésztőtől veszi. Én egy pumiXhusky hibridet szeretnék, ilyen volt Jeromos és miután tenyésztők ilyet nem árulnak, valahogyan nekem kell összehoznom. Feltehetőleg több kiskutya születik majd és ezeket barátaim már régen elosztották maguk között. Kár senkit sem ér. Nem értek egyet a választás jogának korlátozásával."

Genetikus 

"Ha a két kutya szülő különböző, de fajtiszta törzsből származik, az első generációs utódok genetikailag teljesen egyformák lesznek. Azaz az F1 generációt bármikor és bárhol ugyanúgy létre lehet hozni. Ha Jeromos valóban tiszta pumi és husky keverék volt, akkor bármennyi kis Jeromost lehet tenyészteni, pont úgy, mint a fajtiszta kutyákat. Genetikai rekombináció okozta variabilitás csak az F2 generációban fog megjelenni. A viselkedési tulajdonságokat illetően: valóban, nem valószínű, hogy Jeromos minden egyedi tulajdonsága genetikai faktorokra vezethető vissza. A környezetnek nagy szerepe van a viselkedés kialakulásában (is). Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy még igen bonyolult viselkedési fenotípusok is a gének hatása alatt állnak. Például, az IQ heritabilitás értéke 60-70%. Tehát a genetikailag azonos kutyus nagy valószínűséggel hasonló jellemvonásokkal fog rendelkezni, mint Jeromos. Persze nem lesz Jeromos, csak hasonló! Az etikai oldal. Kicsit meglepetten olvastam pár hozzászóló véleményét. Az állatvédelem fontos, de nem hiszem, hogy Dr. Csányi Vilmos személyes kérése bármiben is ártana az állatvédőknek, s a kutyaszerető embereknek. Függetlenül attól, hogy Dr. Csányi Vilmos egy elismert kutató és író, miért ne vágyhatna egy ember arra, hogy egy régi barátjához hasonló személyiségű másik barátra tegyen szert? S mi miért gondoljuk, hogy még ebbe is beleszólhatunk?"

3 Tovább

Vigyünk-e kutyát tüntetésre?

Tüntetni jó. A felvonulás napjainkban is pompás közösségi szórakozás és önkifejezés. Kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk az alkalomra gondosan összeállitott ruhadarabjainkat, ill. a környezetünkből bármit/bárkit – kutya, gyerek? – hozzácsapjunk, ami/aki fokozza a hatást.

De mi van, ha kutyánk a meglóduló, kontrollálhatatlan tömegben megsérül, a zajtól pánikszerűen elmenekül? (Ez amúgy koncerteken is nagy kérdés számomra. Kutyás blogként a gyermek opcióval most nem foglalkozunk.)

Már a következő, teljesen más témájú poszttal foglalkoztam, amikor a hétvégi események felülírták szándékomat. A szombati budapesti tüntetés képeit látva a Várban, ismét elgondolkodtam a címben megfogalmazott kérdésen, amely már amúgy is régóta foglalkoztat.

Persze, tudom, itt van erős példaként mellette Lukanikosz (Kolbász) kutya, az athéni utcai megmozdulások állandó résztvevője, aki a tüntetők oldalán harcolt hihetetlen bátorsággal, ugatta a rendőröket. Igen, őt még a vízágyúk, a könnygázgránátok sem tántorították el. Bezzeg, ha én lennék a gazdája, a pórázát rángatva egy kuka mögött keresnék vele menedéket. De erős a gyanúm, hogy neki nincsen, ill. több ember a gazdája; és egy csoport sohasem működik úgy gazdaként, mint egy személy. Kolbászt lehet, hogy sokan viccesnek és bátornak gondolják, én sajnálom. Ha valódi gazdája lenne, kutyához méltó életet élhetne.

Visszatérve az itthoni körülményekre: ha biztos lehetnék abban, hogy békés piknikezéshez lesz hasonlatos a tüntetés, gondolkodás nélkül mennék a kutyámmal. Csakhogy Magyarországon az utóbbi években sajnos nem úgy alakult a helyzet, hogy ilyet teljes bizonyossággal lehessen állítani, ezért a kutyámat  mostanában semmiféleképpen sem vinném el semmilyen tüntetésre.

Egy esetben tennék csak kivételt, ha az állatok jogaiért tüntetnénk.

0 Tovább

A kutyás celebek 10 parancsolata

Múlt heti posztunkban a névadás nehézségei kapcsán szóba került néhány híres külhoni politikus kutyája, joggal adódott a kínzó kérdés, vajon milyen kutyákat szeretnek tartani a celebek, helyesebben: milyen kutyákkal szeretnek mutatkozni?

Hugh Jackman Hugh Jackman

Hosszas kutató munkánk sajnos sovány eredménnyel járt, képtelenek voltunk bármilyen megnyugtató törvényszerűséget felfedezni, mert természetesen mindenfélével. Viszont akadtak más tanulságok a fotók láttán; mostani gyűjteményünkbe szándékosan olyan képeket válogattunk, amelyeken főleg karonülő ölebek láthatók, leginkább a bulldog és a csivava felhozatalból.

Lively Blake

Meg kell említenünk, hogy volt még 2 nagy téma, amelyek nem hagytak hidegen bennünket, de ezekről majd máskor írunk :

- A celeb együtt sportol kutyájával, futás közben acélos tekintettel előre meredve.

- A celeb elszántan sétálni indul a kutyával; míg mások számára ez egyszerű napi rutin, itt most hallatlan dolog történik, egy celeb is meg próbálja élni a hétköznapi emberek életét.

Natalie Portman


A kutyás celebek 10 parancsolata

  1. Ne legyen nagy kutyád! (Nehéz vele spontánnak tűnő jó képbeállításokat csinálni, ráadásul nem fogják annyian lájkolni, hiszen nem annyira cukimuki.)

  2. A ruhád mindig harmonizáljon vele.

  3. Ha az előző pont nem áll, akkor aggasd tele díszekkel.

  4. Ha még az ékszerekhez is túl pici, tekerd valami színes anyagba. Gondolkodj globálisan, légy a kutyád stylist-ja!

  5. Lehetőleg kezeld divattárgyként, pl. ha táskakiegészítőként gondolsz rá, akkor ez sok érdekes eredményhez vezethet és sok boldog kreatív percet szerez neked.

  6. Igyekezz gondterhelt arcot vágni, hogy mindenki érzékelje, te felelős gazda vagy, itt nem lehet csak úgy felhőtlenül kacagni, hiszen életekről van szó.

  7. Ha véletlenül mégis mosolyognál valamiért, szorítsd magadhoz a kutyát – nem baj, ha kényelmetlen neki –, de mások lássák, hogy miatta vagy jókedvű.

  8. Ha tudsz nagyon szomorú arcot vágni, az azért jó, mert mélyértelműnek tűnik (pedig...), ilyenkor szintén igyekezz a kutyádat magadhoz húzni, hogy érzékeltesd, mennyire összetartoztok; ha ez nem megy, tartsd valami lehetetlen pózban, a gerinccsavargatás pl. kifejezetten látványos tud lenni és a fotósok is szeretik, mert olyan geometrikus.

  9. Valami drága kutyajáték, kiegészítő, felszerelés stb. feltétlenül legyen a kezedben, vagy a kutyádon, hogy lássák, felelős gazdaként szíveden viseled a kutyád testi-lelki fejlődését.

  10. Csókolgatás – legvégső esetben, ha már minden előző trükköt kimerítettél.

    Mickey Rourke

    Christina Ricci

    Paris Hilton

    Adrian Brody

      Hilary Duff

    Gisele Bündchen

    Sharon Osbourne

0 Tovább

A kutyanévadás buktatói

Hasonlóan hatalmas kihívás ez ahhoz, mint amikor egy újszülött csecsemőt kell elneveznünk. Sok kutyabarát érzi ilyenkor, hogy végre eljött az ideje, megmutathatja senkihez sem hasontható kreativitását, humorát. Az, hogy ennek következményeit egy élőlény viseli egész életében, sokszor nem gondoljuk végig. Első kutyámat gyerekkoromban – egy tigris boxert – Buksinak neveztem el. Akkor ez nagyon jó választásnak tűnt és büszke voltam rá, csak később kezdett el zavarni, hogy minden második falusi kutyát így hívtak akkoriban.

De: inkább legyen egy teljesen átlagos nevű kutyánk, mint egy utánozhatatlanul eredeti, akinek nem vagyunk jó gazdái; azaz lényeges kérdés, de nem ezen fog múlni kutyánkkal a kapcsolatunk.

Érdemes tehát megfontoltan átgondolni a névadást, ne siessük el, várjunk vele nyugodtan pár napot, amíg jobban megismertük kutyánkat.

MILYEN NEVET NE ADJUNK?

  1. Negatív tulajdonságokat kifejezőket: pl. Alamuszi, Kancsal.

  2. Politikusét, főleg ne élő magyarét, tartozzék bármely táborba is; ez nem vall jó ízlésre. Lehet, hogy eredetinek gondoljuk, ha társaságban fennhangon leszidjuk, de ezzel inkább magunkat minősítjük. (pl. Gorbacsov, Lenin.)

  3. A politikai korrektség jegyében pl. ilyeneket: Néger, Cigány stb.

  4. Ne vicceskedjünk a kutyánk kárára, önálló személyiség ő is, ne képzeljük azt, hogy egy idomított cirkuszi majom. Tipikus jópofi nevek: Ciccolina, Isaura, Jim Beam, Dzsihád.

  5. Aminek nem tudjuk a jelentését. Egyik kedvencem a 101 kiskutyából ismert Perdita, ami elveszettet, de kurvát is jelent és persze minden második dalmata Perdita.

  6. Gyakran használt kifejezést, vezényszót, hogy kutyánk könnyen meg tudja különböztetni saját nevét a többitől.

  7. Túl bonyolult nevet. Nem praktikus, és nehéz megtanítani másoknak; kisebbeknek, idősebbeknek a családban.

MILYET ADJUNK?

1. Ha akarunk, lehetünk önállóak, saját magunk is alkothatunk teljesen új nevet valamilyen csak a kutyánkra jellemző tulajdonság, vagy fajtájának jellegzetessége (pl.: testalkat, méret, szőrtípus, hangulat, érzelmek stb.) alapján. Ez a legjobb módszer szerintem és a legkönnyebben követhető támpont, mert minden kiskutyáról kiderül valami egyedi sajátosság már az első napokban.

  1. Érdemes rövidebb, 2 szótagnál nem hosszabb nevet választani, egyrészt jobban figyelnek rá és könnyebb kimondanunk bármilyen helyzetben. Ha terjedelmesebb nevet adunk neki, azt is rövidíthetjük 2 szótagú nem “hivatalosra”. (Amúgy, ha törzskönyvezett a kutyánk, ő már viseli kennelje nevét, így tehát ő több nevű lesz, bár persze általában nem teljes nevén, hanem a hívónevén hívjuk.)

  2. Hangsúlyos mássalhangzóval kezdődőt (pl. B, D, K, R, stb. kezdetűt), így nyomatékosabban ejthetjük ki a nevét, amire jobban figyel, főleg az elején.

  3. Vidám, jó hangulatú nevet sokkal inkább, mint egy sötét, pusztító szándékút sugallót, bármekkora argentín dog is lesz majd belőle.

Külföldön már nagy hájpolást csapnak egy-egy vezető politikus kutyájának az elnevezése körül, legutóbb Putyin is névadó versenyt hirdetett az ajándékba kapott kutyájának az amerikai minták után. Én örülnék neki, ha nálunk is ez lenne a legfőbb probléma.:)

TANÁCSTALANOKNAK:

Egy netes gyűjtemény a sok közül:

http://nevnaptar.eu/kutya_nevek.php?mod=kutya

Még mindig hasznos és mókás Winkler Róbert klasszikusa, a kutyák utónévkönyve.

http://bookline.hu/product/home.action?id=35173&type=22&_v=Winkler_Robert_Kutya_utonevkonyv

Ti milyen neveket adtatok eddig a kutyáitoknak és miért?

2 Tovább

Kutya élet, kutya nehéz, kutya kötelessége, kutyahideg...

 Kutya élet, kutya nehéz, kutya kötelessége, kutyahideg...

Sok szavunk árulkodik arról, hogy kutyának lenni nem vidám dolog Magyarországon; sőt inkább nehéz, kemény, elvárásokkal és sokszor (fizikai, érzelmi) nélkülözéssel teli sors az övék még modern, kényelmes világunkban is. Hiába van ma már ennyi felvilágosult gazdi és ennyi jól ellátott kutyabolt, hiába hajtogatja még a legkisebb gyerek is, hogy a kutya az ember leghűségesebb barátja, egy társadalom valódi toleranciáját az mutatja, hogy bánik az idősekkel, gyerekekkel, betegekkel, és igen, az állatokkal.

A kutyatartásra a felkészülés már jóval azelőtt megkezdődik, hogy hazavisszük kiszemelt kedvencünket.

Végig kell gondolnunk őszintén és következetesen, hogy vállalni tudjuk-e egész életére ezt az örök kisgyereket, bármi is jön közbe. Soha nem tudtam megérteni azokat a hirdetéseket, ismerősök körleveleit, amelyek arra hivatkoztak, hogy fájó szívvel blablabla, de meg kell válni a család több éves „házi kedvencétől”, mert kicsi lett a lakás, mert el kell költözniük az ország másik végébe, mert újabb kistesó érkezett, mert...

Egyik barátom csak úgy volt hajlandó odaadni kutyája kölykeit leendő gazdáiknak, hogy előtte egy oldalas összeállítást készített a kutyatartás alapszabályairól, amit elolvastatott mindenkivel. Közben alaposan figyelte az illetőt, és ha valaki csak egy kicsit is húzta a száját, hogy ő ezt nem tudja biztosra ígérni, akkor máris fogta a kiskutyát és hazavitte. Karakán, rokonszenves kiállás, bár akkor ezt kissé erősnek tartottam, ma már teljesen egyetértek vele. Felelősséget vállalt egy lényért és másokat is ráébresztett, kutyát tartani nehéz, de megtanulható és örömteli feladat.

Most induló blogunkban ezekről a kérdésekről és sok másról is szó lesz, mindenről ami csak kutyával és gazdájával kapcsolatos.

0 Tovább
12
»

Szimat - kutyák és ami velük kapcsolatos

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek